Dit is de 2e module van de grote cursus Tem Je Tijgers. Je kan deze hier als losse module bestellen. 


Leer spelen met de gas en de rem van je stress-systeem. Gun jezelf lichamelijke ontspanning en innerlijke rust. Leer je emmer leeg maken voor hij overloopt. Krijg terug controle over je emoties en reacties. Laat je stress-level zakken van 100 naar 0 in een paar seconden. Boordevol demo's van concrete technieken en tools.


Normaal gezien keert ons stresssysteem automatisch weer tot rust na een inspanning, uitdaging of bedreiging. 


In onze huidige maatschappij worden we echter met heel wat mentale (ipv fysieke) tijgers geconfronteerd. Dat zijn enerzijds prikkels die objectief niet zo bedreigend zijn maar die we wel zo interpreteren (bv een feestje of routinebezoek aan de dokter). Anderzijds hebben we ook gedachten aan mogelijk gevaar in de toekomst, bijvoorbeeld in de vorm van piekeren. We maken ons heel vaak zorgen om dingen die nooit zullen gebeuren. 


Mentale tijgers triggeren ons actiesysteem op dezelfde manier als bij echt gevaar, waardoor er in ons lichaam veel energie gemobiliseerd wordt. Het verschil tussen de hedendaagse bedreigingen en die van onze voorouders is dat we ze dagelijks meermaals tegenkomen in plaats van één keer om de paar weken, dat we er niet van weg kunnen lopen en dat ze ons zelfs tot in bed achtervolgen. 


Aangezien er bij mentale tijgers geen reële bedreiging is, wordt de vrijgekomen energie ook niet omgezet in actie (vechten of vluchten). Het gevolg daarvan is dat onze natuurlijke rem (parasympaticus) niet spontaan geactiveerd wordt. Dat is net het probleem. Ons stresssysteem heeft zich nog niet kunnen aanpassen aan de eisen en stressoren van de moderne tijd (*). 


Het is daarom belangrijk om zelf je rempedaal te leren induwen en zelf voldoende tijd te nemen voor rust en herstel. We moeten zelf leren spelen met de gas en – vooral met - de rem. Zo kunnen we de stresshormonen afvoeren voor ze zich opstapelen en ons belemmeren (kip zonder kop, woedende dino…).


(*) Wil je meer weten over hoe ons stress-systeem werkt? Wil je jouw eigen triggers van spanning en je signalen van overprikkeling leren kennen? Dan is de voorgaande module Stress In-zicht wat je nodig hebt. Klik hier voor meer info. 


Inhoud

In deze module: 

- leer je hoe je vlot kan spelen met de gas en de rem van je stress-systeem;

- maak je kennis met de 2 grote hendels om je zenuwstelsel te besturen: ademhaling en spierspanning;

- ontdek je hoe je zowel preventief als reactief kan handelen om je stress-systeem te kalmeren. Door stresshormonen af te voeren, zakt je stresslevel en kan je grip blijven houden op je emoties en reacties; 

- leer je om je stress-level van 100 naar 0 te laten zakken in een paar seconden;

- ontdek je (terug) hoe het voelt om lichamelijk ontspannen te zijn en innerlijke rust te ervaren;

- krijg je heel concrete oefeningen, technieken en routines om van lichamelijke zelfzorg in de vorm van stressbeheer een levensstijl te maken.


Methodiek

- filmpjes met uitleg 

- oefeningen en reflectievragen om de theorie op je eigen leven toe te passen

- demo's om te achterhalen of je efficiënt ademt, om te checken of je overademt / hyperventileert, hoe een buikademhaling er uit ziet, hoe je door te schudden je lichaam snel tot rust brengt, hoe je spanning in je lichaam kan detecteren, en nog zoveel meer. 


Inclusief:

- 4 uur aan videomateriaal!

- handig werkboek van 50 pagina's met de slides uit de filmpjes en plaats om te noteren, registratie-opdrachten, oefeningen en reflectievragen


Je kan deze module volledig op eigen tempo volgen van bij je thuis. 


Je krijgt levenslang toegang tot het materiaal op het leerplatform Thinkific. 


Nog vragen? severine@centrumdiabolo.be


Dit is de tweede module van de grote cursus Tem Je Tijgers. Ben je door het volgen van deze module benieuwd naar het vervolg? Dan kan je nog instappen in de grote cursus. Het bedrag dat je reeds betaalde wordt dan in mindering gebracht. Stuur me in dat geval een mailtje en je ontvangt een kortingscode die je kan ingeven bij de bestelling: severine@centrumdiabolo.be.


Dit vonden deelnemers van de cursus


Amai jouw demo’s zijn superzalig! Ik ben heel blij dat ik je online programma heb aangeschaft!!! Zeker de moeite waard!

Delphine Vanderbeken

Dit is een zeer praktische module met toegankelijke oefeningen die zeer duidelijk uitgelegd worden. Het zijn eigenlijk zo'n eenvoudige en praktische oefeningen. Hier heb ik echt heel veel aan! 

Katelijne Van Peer

Je kan deze module ook samen met de module Stress In-zicht (de 1e module van de grote cursus Tem Je Tijgers) aankopen aan een voordeliger tarief. Klik hier voor meer info over de module Stress In-zicht.